drukuj

Fondue Sabaudzkie

Fondue je się raz w roku. To musi być taki dzień, a właściwie wieczór, gdy za oknami sypie śnieg, a nasi przyjaciele od talerza i stołu mają tyle czasu wolnego czasu, by uczestniczyć z nami w całej ceremonii przygotowania i degustacji.

Fondue nigdy nie je się latem. Garnek do fondue musi byc specjalny, najlepiej z podróży w Alpy, oprócz smaku będą miłe skojarzenia. Oprócz garnka potrzebne są różne akcesoria: palnik, paliwo, widelczyki. Warto mieć więc specjalną wygodną szufladę ;-) do przechowywania zestawu do fondue przez cały rok, w oczekiwaniu tego jedynego, specjalnego wieczoru…

zdjecie fondue

Składniki na fondue:

  • 300 gram sera gruyere
  • 300 gram ementalera
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • kieliszek wiśniówki
  • czosnek, mąka ziemniaczana, sok z cytryny

Garnek należy natrzeć czosnkiem. Oba sery zetrzeć i wymieszać. Wsypać do garnka postawionego na płycie grzejnej. Dodać mąkę ziemniaczaną, wino i wiśniówkę, sok z cytryny.

zdjęcie bagietkizdjęcie wina białegozdjecie pieczonych ziemniaków

Gotowe fondue ustawiamy na stole, na specjalnym palniku. Dodatki do klasycznego fondue sabaudzkiego to po prostu bagietka, pieczone ziemniaki, białe wino.

zdjęcie rozmarynu

Pieczone ziemniaki przyrządza się wygodniej niż inne. Po prostu nie trzeba ich obierać. Wystarczy bardzo dokładnie umyć, ułożyć na blasze i piec w piekarniku (180 stopni) przez godzinę. Jeśli ktoś lubi: mogą być pocięte w kawałki. W kwestii ziół wystarczy rozmaryn.

0