drukuj

Grecki Kebab Bogdana

Mój przepis to coś na podobieństwo kuchni greckiej…

Dawno, dawno temu,  za górami, za lasami… Żartowałem, nie będę opowiadał bajki, tylko mam coś ugotować. Natomiast mój wstęp do opisu wziął się z faktu, że kiedyś, dawno, dawno temu byłem na wakacjach w Grecji, więc przypomniało mi się, że jadłem coś bardzo dobrego. Niestety w pamięci mam tylko tyle, że było coś na patyku i z dodatkiem dobrego sosu na zimno + oczywiście sałatka grecka i ziemniaki dziwnie zapiekane.

Skupiłem się na daniu głównym. Ziemniaki sobie odpuściłem. Zamiast ziemniaków wybrałem ryż.

kebab     kebab

DANIE GŁÓWNE

  1. mięso mielone – ilość ok. 0,5-,07 kg.
  2. jajka ok. 2 szt (uzależnione od ilości miesa)
  3. czerstwa bułka 1-2 szt
  4. przyprawy wedle uznania (dużo przypraw)
  5. cebula ok. 2 szt.

Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy bułkę (uprzednio namoczoną w wodzie i odciśniętą), dodajemy dużo przypraw i mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka dodajemy bułki tartej.

kebab

Z gotowego mięsa robimy małe wałeczki i nakładamy na duże patyczki, następnie wkładamy do piekarnika i grillujemy, co jakiś czas obracamy. Czas grillowania  ok. 30 minut.

sos jogurtowy

SOS

Nic bardziej prostego.

Jogurt naturalny mieszamy z drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem oraz startym na tarce ogórkiem. Gotowe.

sałatka grecka

SAŁATKA GRECKA (proponuję skomponować po swojemu)

Kroimy świeże warzywa + ser ala feta, oliwki,  oliwa i gotowe. (nr5)

Życzę smacznego.

Bogdan Hryniszyn

0