drukuj

Greckie Ciasto Filo

CIASTO FILO:

  • 400 g mąki
  • szczypta (6 g) soli
  • 330 ml wody ciepłej
  • 30 ml oliwy z oliwek

Mąkę należy wsypać do miski, posolić. Wlać do niej wodę i mieszać. Dolać oliwę i dalej mieszać. Ciasto należy wstawić na 2 godziny lub nawet na całą dobę do lodówki. Może być poporcjowane, czyli podzielone np. na 8 lub 4 kule.

Po wyjęciu każdą z porcji należy położyć na mocno posypanym mąką blacie i rozwałkować jak najcieniej. Ciasto filo w gotowym wypieku składa się z wielu warstw, tak więc cieniutkie placki trzeba układać jeden na drugim lub po prostu składać całe placki w zależności od tego, co chcemy uzyskać (zapiekanka, pierożki).

Każdą z warstw należy posmarować przy użyciu pędzelka roztopionym masłem. Brzmi to bardzo skomplikowanie, ale jest wykonalne i tylko średnio czasochłonne.

0