drukuj

Grissini: Czekadełko

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 dkg drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Z ciepłego mleka, cukru, łyżki mąki i drożdży zrobić rozczyn, pozostawić na kilka minut aż wyrośnie. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, oliwę i wodę i wyrobić ręką ciasto. Ciasto przykryć lnianą serwetką i pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Ponownie wyrobić ciasto i podzielić na kawałki, z których należy uformować wałeczki. Wałeczki ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować jajkiem z mlekiem, posypać rozmarynem, kminkiem etc. i piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Tego samego ciasta można z powodzeniem użyć do wypieku bułeczek drożdżowych.

0