drukuj

Gulasz wołowy z chili, imbirem i kminem

Składniki:

  • pół kilo wołowiny pokrojonej w kawałki około 2×3 cm
  • pół kilo marchwi pokrojonej na kawałki po około 2 cm
  • 3-4 cebule pokrojone w piórka
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • kawałek imbiru (posiekanego lub startego na tarce)
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • pomidory z puszki
  • sos pomidorowy
  • curry
  • przyprawa „cairo shoarma”
  • kumin
  • oregano

Sposób przygotowania:

  • na patelni, na małej ilości oleju podsmażam marchew, a po chwili dodaję do niej wszystkie pozostałe warzywa, po paru minutach przerzucam wszystko z patelni do rondla
  • na patelni podsmażam mięso i także wrzucam do rondla
  • rondel ustawiam na ogniu, dodaję pomidory z puszki, sos pomidorowy, curry, cairo shoarmę, kumin i oregano oraz sól do smaku i duszę przez około 2 godziny
0