Gulasz Wołowy z Ciemnym Piwem
„Comfort Food” ;-) Nowe określenie na coś, co pewnie wkrótce stanie się modne, a jeszcze do niedawna było niemodne, ale smaczne. Przepis wg Nigelli…
SKŁADNIKI:
- 1 kg wołowiny zadniej
- 3/4 kg marchwi
- pół kg cebuli
- ciemne piwo
- pomarańcza
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szałwia
- natka pietruszki
- mąka
PRZYGOTOWANIE:
- marchewkę obrać i pokroić w talarki, cebulę – w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i przysmażyć, aż się cebula zeszkli
- w tym czasie pokroić mięso w kostkę i wrzucić do foliowego woreczka, w którym znajdują się 4 łyżki mąki, ziele angielskie oraz sól i pieprz
- marchewkę i cebulę zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić mięso i zrumienić oraz także zdjąć
- na ten sam olej wlać: szklankę wody, szklankę piwa, skórkę startą z pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy, wrzucić liść laurowy i szałwię
- gdy sos zgęstnieje wrzucić na patelnię ponownie marchewkę, cebulę i mięso i na małym ogniu gotować przez dwie godziny
- serwować z ziemniakami pure i natką pietruszki