drukuj

Gulasz Wołowy z Ciemnym Piwem

„Comfort Food” ;-) Nowe określenie na coś, co pewnie wkrótce stanie się modne, a jeszcze do niedawna było niemodne, ale smaczne. Przepis wg Nigelli…

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wołowiny zadniej
  • 3/4 kg marchwi
  • pół kg cebuli
  • ciemne piwo
  • pomarańcza
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szałwia
  • natka pietruszki
  • mąka

PRZYGOTOWANIE:

  • marchewkę obrać i pokroić w talarki, cebulę – w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i przysmażyć, aż się cebula zeszkli
  • w tym czasie pokroić mięso w kostkę i wrzucić do foliowego woreczka, w którym znajdują się 4 łyżki mąki, ziele angielskie oraz sól i pieprz
  • marchewkę i cebulę zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić mięso i zrumienić oraz także zdjąć
  • na ten sam olej wlać: szklankę wody, szklankę piwa, skórkę startą z pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy, wrzucić liść laurowy i szałwię
  • gdy sos zgęstnieje wrzucić na patelnię ponownie marchewkę, cebulę i mięso i na małym ogniu gotować przez dwie godziny
  • serwować z ziemniakami pure i natką pietruszki
0