1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejek waniliowy
3 mielone banany
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
¼ łyżeczka soli
125 ml bardzo miękkiego masła
1 szklanka posiekanych daktyli kalifornijskich lub innego pochodzenia.
1 szklanka orzechów pekan w połówkach opiekanych (ja zastosowałem miks różnych orzechów)
2 łyżki miodu
WYKONANIE:
Przygotowujemy tortownicę (średnica ok. 24 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia.
Mieszamy w misce jaja, miód, maślankę i ekstrakt wanilii na gładką masę, dodajemy zmielone banany i odstawiamy na bok (banany możemy ugnieść widelcem).
Oddzielamy dwie łyżki wody do późniejszego użycia, resztę mąki mieszamy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, kakao, cynamonem, zielem angielskim oraz solą (ziele angielskie proponuję drobno rozkruszyć).
Do mąki dodajemy masę z jajkami i ostrożnie miksujemy mikserem, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy masło i całość ubijamy na małej prędkości, a następnie na wysokiej około 4 minut.
Pozostawione 2 łyżki mąki mieszamy z daktylami i orzechami, następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto przekładamy łyżką do przygotowanej tortownicy pieczemy około 80 minut w 170-180 *C.
Wyjmujemy ciasto po upieczeniu z piekarnika. Podgrzewamy 2 łyżki miodu i rozsmarowujemy miód na cieście i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem.
UWAGA- CIASTO JEST BARDZO SŁODKIE DOBRZE SMAKUJE Z GORZKĄ KAWA LUB HERBATĄ.!!!!