drukuj

Izraelskie Ciasto Daktylowe z Orzechami Pekan

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jaja
  • 180 ml miodu
  • 150 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub olejek waniliowy
  • 3 mielone banany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczka soli
  • 125 ml bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka posiekanych daktyli kalifornijskich lub innego pochodzenia.
  • 1 szklanka orzechów pekan w połówkach opiekanych (ja zastosowałem miks różnych orzechów)
  • 2 łyżki miodu

WYKONANIE:

  1. Przygotowujemy tortownicę (średnica ok. 24 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia.
  2. Mieszamy w misce jaja, miód, maślankę i ekstrakt wanilii na gładką masę, dodajemy zmielone banany i odstawiamy na bok (banany możemy ugnieść widelcem).
  3. Oddzielamy dwie łyżki wody do późniejszego użycia, resztę mąki mieszamy w dużej misce z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem, kakao, cynamonem, zielem angielskim oraz solą (ziele angielskie proponuję drobno rozkruszyć).
  4. Do mąki dodajemy masę z jajkami i ostrożnie miksujemy mikserem, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy masło i całość ubijamy na małej prędkości, a następnie na wysokiej około 4 minut.
  5. Pozostawione 2 łyżki mąki mieszamy z daktylami i orzechami, następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy łyżką do przygotowanej tortownicy pieczemy około 80 minut w 170-180 *C.
  7. Wyjmujemy ciasto po upieczeniu z piekarnika. Podgrzewamy 2 łyżki miodu i rozsmarowujemy miód na cieście i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem.

UWAGA- CIASTO JEST BARDZO SŁODKIE DOBRZE SMAKUJE Z GORZKĄ KAWA LUB HERBATĄ.!!!!

Przepis: Tamara Milstein- „Najlepsze ciasta świata”

Życzę smacznego,

Bogdan Hryniszyn

0