SKŁADNIKI CIASTO:
NADZIENIE:
WIERZCH:
DEKORACJA:
WYKONANIE:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy masłem wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
2. Przygotowujemy spód. Mielimy ciastka z cynamonem na drobno, następnie mieszamy z roztopionym masłem, aż okruchy będą wilgotne. Rozprowadzamy masę na dnie blachy, w razie potrzeby dociskamy łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Jabłka obieramy i kroimy w talarki i odstawiamy.
Mąkę, brązowy cukier i przyprawy mieszamy i również odstawiamy.
3. Jedną trzecią jabłek rozsypujemy na pokruszonych ciastkach, następnie posypujemy rodzynkami. Owoce posypujemy kilkoma łyżkami zmieszanej mąki z cukrem. Czynności te powtarzamy (jabłka, rodzynki i mieszanka z mąką) aż skończą się składniki. Ostatnia składnikiem na górze ma być mąka.
4. Śmietanę łączymy dokładnie z cukrem pudrem i równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy około 45-60 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostudzone na noc wkładamy do lodówki. Ciasto wyjmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Życzę smacznego
Bogdan Hryniszyn