drukuj

Jabłecznik Wiedeński

SKŁADNIKI CIASTO:

  • 190 g ciastek imbirowych (proponuje troszkę więcej)
  • Szczypta cynamonu
  • 80 g roztopionego masła

NADZIENIE:

  • 1 ½ KG jabłek
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ szklanki rodzynek

WIERZCH:

  • 300 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

DEKORACJA:

  • Cukier puder z dodatkiem cynamonu do posypania

WYKONANIE:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy masłem wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

2. Przygotowujemy spód. Mielimy ciastka z cynamonem na drobno, następnie mieszamy z roztopionym masłem, aż okruchy będą wilgotne. Rozprowadzamy masę na dnie blachy, w razie potrzeby dociskamy łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Jabłka obieramy i kroimy w talarki i odstawiamy.

Mąkę, brązowy cukier i przyprawy mieszamy i również odstawiamy.

3. Jedną trzecią jabłek rozsypujemy na pokruszonych ciastkach, następnie posypujemy rodzynkami. Owoce posypujemy kilkoma łyżkami zmieszanej mąki z cukrem. Czynności te powtarzamy (jabłka, rodzynki i mieszanka z mąką) aż skończą się składniki. Ostatnia składnikiem na górze ma być mąka.

4. Śmietanę łączymy dokładnie z cukrem pudrem i równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy około 45-60 minut, następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostudzone na noc wkładamy do lodówki. Ciasto wyjmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Podajemy na ciepło lub zimno.

Życzę smacznego

Bogdan Hryniszyn

0