Sernik wzbudził wśród gości entuzjazm. Podobno oryginalny, efektowny etc. Choć się tego nie spodziewałam – przebił w rankingu gości inne ciasta. Uczciwie przyznając – całkiem smaczny. Jedynie z wyjęciem z formy miałam problem, dlatego na przyszłość muszę nabyć tortownicę.
Na sernik z kilograma sera powinna być to tortownica o średnicy ponad 25 cm.
SKŁADNIKI (SPÓD):
140 g biszkoptów
100 g roztopionego masła
tortownicę wyłożyć folią aluminiową; ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem; masę ciastkowo-masłową wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki
SKŁADNIKI (SERNIK):
1 kg sera zmielonego sernikowego (np. w Lidlu można dostać)
łyżeczka cukru waniliowego
350 g cukru
7 jajek
3 łyżki mąki (czubate)
sok z jednej cytryny
350 g zmiksowanych jagód (w blenderze)
wszystkie składniki wymieszać; masę wlać do tortownicy na uprzednio przygotowany spód z biszkoptów; piec około 65 minut w temperaturze 180 stopni; potem wyjąć i posmarować wierzch polewą
SKŁADNIKI POLEWA:
400 ml śmietany 18 %
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
składniki wymieszać, posmarować masą wierzch uprzednio upieczonego sernika i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut (temperatura 180 stopni)