drukuj

Jagodowy Sernik

Sernik wzbudził wśród gości entuzjazm. Podobno oryginalny, efektowny etc. Choć się tego nie spodziewałam – przebił w rankingu gości inne ciasta. Uczciwie przyznając – całkiem smaczny. Jedynie z wyjęciem z formy miałam problem, dlatego na przyszłość muszę nabyć tortownicę.

Na sernik z kilograma sera powinna być to tortownica o średnicy ponad 25 cm.

SKŁADNIKI (SPÓD):

  • 140 g biszkoptów
  • 100 g roztopionego masła
  • tortownicę wyłożyć folią aluminiową; ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem; masę ciastkowo-masłową wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki

SKŁADNIKI (SERNIK):

  • 1 kg sera zmielonego sernikowego (np. w Lidlu można dostać)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 g cukru
  • 7 jajek
  • 3 łyżki mąki (czubate)
  • sok z jednej cytryny
  • 350 g zmiksowanych jagód (w blenderze)
  • wszystkie składniki wymieszać; masę wlać do tortownicy na uprzednio przygotowany spód z biszkoptów; piec około 65 minut w temperaturze 180 stopni; potem wyjąć i posmarować wierzch polewą

SKŁADNIKI POLEWA:

  • 400 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • składniki wymieszać, posmarować masą wierzch uprzednio upieczonego sernika i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut (temperatura 180 stopni)
0