250 g tłuszczu (roztopionej i ostudzonej Kasi lub masła)
łyżeczka soli
30 g drożdży
3/4 szklanki mleka
pół szklanki cukru
jagody z cukrem i mąką
jajko do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru: wrzucić składniki do miski, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, roztopione masło, dodać rozczyn i mleko i wymieszać (ręką, łyżką lub mikserem), zostawić w cieple do wyrośnięcia
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pociąć w kwadraty o bokach około 7 cm
Na każdy kwadrat nałożyć jagody (umyte i wymieszane z cukrem i mąką), złożyć na pół i dobrze skleić
Bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem ubitym z mlekiem i posypać cukrem