drukuj

Jagodzianki

  • pół kilo mąki
  • 250 g tłuszczu (roztopionej i ostudzonej Kasi lub masła)
  • łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • jagody z cukrem i mąką
  • jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, mąki i cukru: wrzucić składniki do miski, wymieszać, rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, roztopione masło, dodać rozczyn i mleko i wymieszać (ręką, łyżką lub mikserem), zostawić w cieple do wyrośnięcia
  3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pociąć w kwadraty o bokach około 7 cm
  4. Na każdy kwadrat nałożyć jagody (umyte i wymieszane z cukrem i mąką), złożyć na pół i dobrze skleić
  5. Bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem ubitym z mlekiem i posypać cukrem
  6. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni
0