Nie zdążyłam nagrać programu, więc do przepisu wkradła się nuta improwizacji, ale wyszło pycha. Przepis był zresztą rekomendowany, jako najlepszy z całej serii programów o tematyce orientalnej.
SKŁADNIKI:
kawałki kaczki
sok wyciśnięty z pomarańczy
imbir
czosnek
papryczka chili (lub proszek)
dymka
sos rybny
cukier trzcinowy
WYKONANIE:
w żeliwnym naczyniu podsmażyć kawałki kaczki przez około 5 minut z każdej strony (bez tłuszczu)
wytopiony tłuszcz odlać
do naczynia wrzucić wyciśnięty czosnek, starty imbir i papryczkę chilli
zalać sokiem pomarańczowym
dusić nawet dwie godziny
przed podaniem sok pomarańczowy zagęścić do konsystencji sosu przy pomocy mąki ziemniaczanej (odrobinę rozrobić z wodą i wymieszać z sosem)
dodać posiekaną dymkę
serwować – orientalnie z ryżem, lub swojsko z ziemniakami i …jabłkami upieczonymi z majerankiem