drukuj

Kaczka w sosie pomarańczowym wg Ricka Steina

Nie zdążyłam nagrać programu, więc do przepisu wkradła się nuta improwizacji, ale wyszło pycha. Przepis był zresztą rekomendowany, jako najlepszy z całej serii programów o tematyce orientalnej.

SKŁADNIKI:

  • kawałki kaczki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • imbir
  • czosnek
  • papryczka chili (lub proszek)
  • dymka
  • sos rybny
  • cukier trzcinowy

WYKONANIE:

  • w żeliwnym naczyniu podsmażyć kawałki kaczki przez około 5 minut z każdej strony (bez tłuszczu)
  • wytopiony tłuszcz odlać
  • do naczynia wrzucić wyciśnięty czosnek, starty imbir i papryczkę chilli
  • zalać sokiem pomarańczowym
  • dusić nawet dwie godziny
  • przed podaniem sok pomarańczowy zagęścić do konsystencji sosu przy pomocy mąki ziemniaczanej (odrobinę rozrobić z wodą i wymieszać z sosem)
  • dodać posiekaną dymkę
  • serwować – orientalnie z ryżem, lub swojsko z ziemniakami i …jabłkami upieczonymi z majerankiem
0