drukuj

Kluski z Makiem

SKŁADNIKI (MAK):

  • 15 dkg maku
  • bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
  • łyżka masła
  • 1 żółtko
  • miód (2 łyżki)
  • cukier do smaku
  • piana z 1 białka

PRZYGOTOWANIE (MAK):

  • sparzyć wodą lub mlekiem i krótko zagotować w rondelku
  • zostawić na noc
  • wyłożyć na sitko i odcedzić
  • przekręcić w maszynce 2-3 razy
  • dodać 1 żółtka
  • dodać roztopione masło
  • dodać miód i cukier do smaku
  • wystudzić i wymieszać z pianą z białka
  • dodać bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową

Makaron ugotować i wymieszać z łyżką masła. Wymieszać z makiem. Oczywiście jest to potrawa wigilijna i mak najczęściej przygotowuje się wraz z makiem na makowiec…

0