drukuj

Krem z Dyni

Magiczna zupa. Przede wszystkim ma piękny kolor oraz frapujący smak. Rozgrzewająca. Idealna na mroźne jesienne i zimowe popołudnia. Niebanalna, gdy zapraszamy gości. Doskonały pomysł, jak wykorzystać dynię.

Długo szukałam najlepszego pomysłu na krem z dyni. Gdy wydawało mi się, że lepiej już być nie może – poznałam nowy. Więc przedstawiam oba. Oba sprawdzone i smaczne. Pierwszy: wyrafinowany, z mlekiem kokosowym, finezyjny. Drugi: prosty.

   

Przepis pierwszy (wyrafinowany)

  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 marchewka (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • dynia (ćwierć średniej, pokrojona w kostkę, ok. 1/2 kilo)
  • sok pomarańczowy (szklanka, ze świeżych owoców)
  • świeży imbir
  • bulion z kury (szklanka)
  • mleko kokosowe (pół puszki)
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • oliwa
  • listki mięty
  • pestki dyni

Smażymy na głębokiej patelni: cebulęmarchewkę pokrojone w kostkę oraz ząbek czosnku. Cebula ma się zeszklić.

Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz łyżeczkę soku pomarańczowego i łyżeczkę startego imbiru. Smażymy około 5 minut.

Dodajemy szklankę bulionu z kury. Gotujemy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Miksujemy.

Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Na koniec wlewamy szklankę soku pomarańczowego i pół puszki mleka kokosowego.

Pole do popisu mamy przy podawaniu: możemy zrobić białą plamę z mleka kokosowego, udekorować listkiem mięty, pestkami dyni oraz pieprzem.

Przepis drugi (prosty)

  • dynia (ćwierć średniej, pokrojona w kostkę, ok. 1/2 kilo)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion z kury (1 litr)
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa
  • listki mięty
  • pestki dyni
  • śmietanacurry, pieprz, sól i cukier

Na oliwie należy zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię, ziemniaki i obsmażyć. Po 5 minutach wlać bulion i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Dodać curry, pieprz, sól i cukier. Zmiksować. Pięknie serwować: z miętą, pestkami dyni, śmietaną.

0