drukuj

Krewetki i Avocado

Krewetki i awokado. Pastelowe kolory: różowe krewetki, seledynowe awokado, różowy sos. Szczypta pikanterii dzięki papryczce chili.

    

Jest to bardzo prosta do wykonania przystawka. Potrzebne nam są tylko awokado i krewetki oraz składniki sosu – jogurt naturalny, majonez, sos pomidorowy lub ketchup i przyprawy – sól, pieprz, chili.

    

Krewetki mogą być z puszki. Wsypujemy je do miseczki i dodajemy pokrojone na male kostki awokado. Powinno być dojrzałe. Jest wtedy najpyszniejsze, choć ciężko je wtedy obrać i trochę rozpada się w dłoniach.

    

Do małej miseczki wkładamy składniki sosu w mniej więcej takich samych ilościach. Dodajemy sól i pieprz i, jak zwykle, czujnie dawkujemy chili. Nie może być mdłe, ale i nie za ostre.

Gotowym sos dodajemy do krewetek i awokado. I pozostaje nam problem podania.

    

    

Sałatka jest pyszna, ale niezbyt efektowna. Możemy ją podać w dużej salaterce lub w porcjach – w miseczkach. Skoro nie ma ona pięknego wyglądu: pokombinujmy z ozdobieniem talerza: standardowo – natka pietruszki, papryczka chili lub zupełnie inaczej – trochę wiosny na talerzu.

0