drukuj

Krewetki z Masłem Czosnkowym

Składniki:

  • 250g krewetek tygrysich
  • 200g makaronu sojowego
  • olej roślinny
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sos:

  • masło (ok. 30g)
  • czosnek – wyciśnięty

Wszystkie składniki panierki mieszam w miseczce, dodaję sól i pieprz. Wok napełniam olejem do 1/3 wysokości. Rozgrzewam do 180 stopni. Każdą krewetkę mieszam w masie mączno – jajecznej i wrzucam do woka. Smażę, aż się zrumienią. Wyjmuję krewetki i do rozgrzanego oleju wrzucam makaron sojowy. Jednocześnie rozgrzewam mały rondelek i wrzucam do niego masło i czosnek. Podgrzewam przez minutę, aż masło się stopi.

Makaron układam na półmisku, na nim krewetki, które polewam masłem.

0