SKŁADNIKI
2 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI
2 JAJKA
1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
25 DAG MASŁA LUB MASŁA ROSLINNEGO
KOPIASTA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
CUKIER WANILIOWY
2 ŁYŻKI GĘSTEJ ŚMIETANY KWAŚNEJ
WIOSENNE OWOCE POLECAM RABARBAR. WEDLE UZNANIA
KOKOSOWA KRUSZONKA
1/3 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI
2/3 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
12,5 DAG MASŁA
½ SZKLANKI CUKRU PUDRU
WYKONANIE
Masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym ucieramy robotem na puch. Dodajemy jajka i ucieramy.
Następnie mąka , proszek do pieczenia i dalej ucieramy, na koniec śmietana minutę miksujemy . Gotowe wykładamy na średnią blachę, wyrównujemy powierzchnie, następnie rozkładamy owoce, (rabarbar obrany i pokrojony w kostkę), następnie posypujemy kokosowa kruszonką.
Kruszonka wszystkie składniki delikatnie siekamy, gdy się połączą czubkami palców wyrabiamy i odrazy posypujemy nią owoce.
Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) pieczemy około 50 minut lub nieco dłużej w zależności od ilości owoców. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Bogdan Hryniszyn