drukuj

Kuchnia Chińska: Sałata z Wieprzowiną

Chiński sposób na mięso w woku jest wart zapamiętania i stosowania. Jeden z pomysłów to przygotowanie w ten sposób mięsa do sałatki. Jak zwykle trzeba je cieniutko posiekać, zamarynować w sosach (sojowym, ostrygowym) z dodatkiem cukru i usmażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, na koniec doprawiając płatkami suszonego chili i wina ryżowego.

Sałatka – jak zwykle bogactwo przysmaków. Rucola, cebula, pomidor, ogórek, ale również marynowana dynia, oliwki i mandarynki. Dobrze jest trafić na mandarynki bez pestek. Wszystkie innowacje dozwolone. I nie zapomnijcie o prażonych orzechach!

chińska wieprzowina

MIĘSO:

  • Polędwicę wieprzową posiekać na drobne kawałeczki.
  • Zamarynować w jasnym sosie sojowym oraz ostrygowym z dodatkiem cukru.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju chwilkę.
  • Na koniec smażenia dodać płatki chili i wino ryżowe.

SAŁATKA:

  • rucola, sałata
  • pomidor, ogórek, cebula
  • oliwki
  • dynia marynowana
  • winogrona
  • orzechy włoskie prażone

SOS:

  • ocet winny
  • oliwa
  • miód
0