Kolejny fantastyczny program BBC – kuchnia chińska jest łatwa – to nowa inspiracja dla mnie. Okazuje się, że faktycznie potrawy są łatwe i wręcz błyskawiczne do przyrządzenia. Jedynie trzeba się zaopatrzyć w kilka produktów typowych dla tejże kuchni.
Ciemny sos sojowy można dostać w każdych delikatesach. Jednak ja potrzebuję jasny sos sojowy (light), sos ostrygowy i wino ryżowe. Robię więc zakupy w sklepie „Kuchnie Świata”, ale wiem, że nabyte składniki starczą mi na długo, a całą resztę zawsze dostanę w moim najbliższym sklepie.
W kuchni chińskiej ciekawa jest technika: smażymy wszystko bardzo krótko w woku, na rozgrzanym oleju. Mięso musi być pokrojone w super cieniutkie mini plasterki. Smażenie trwa dosłownie parę minut, a smak tak przygotowanej potrawy jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Wino ryżowe jest dość drogie. Zamiast niego można użyć wytrawej wiśniówki.