drukuj

Kuchnia Chińska: Wieprzowina w Sosie Ostrygowym

Kolejny fantastyczny program BBC – kuchnia chińska jest łatwa – to nowa inspiracja dla mnie. Okazuje się, że faktycznie potrawy są łatwe i wręcz błyskawiczne do przyrządzenia. Jedynie trzeba się zaopatrzyć w kilka produktów typowych dla tejże kuchni.

Ciemny sos sojowy można dostać w każdych delikatesach. Jednak ja potrzebuję jasny sos sojowy (light), sos ostrygowy i wino ryżowe. Robię więc zakupy w sklepie „Kuchnie Świata”, ale wiem, że nabyte składniki starczą mi na długo, a całą resztę zawsze dostanę w moim najbliższym sklepie.

chińska wieprzowina

W kuchni chińskiej ciekawa jest technika: smażymy wszystko bardzo krótko w woku, na rozgrzanym oleju. Mięso musi być pokrojone w super cieniutkie mini plasterki. Smażenie trwa dosłownie parę minut, a smak tak przygotowanej potrawy jest rewelacyjny.

SKŁADNIKI:

  • sos sojowy jasny (light)
  • sos ostrygowy
  • wino ryżowe
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, cukier
  • chili w płatkach
  • papryczka chili
  • czosnek
  • szpinak surowy (około pół kilo)
  • boczniaki (250 gram)
  • polędwica wieprzowa (około 300 gram dla dwóch osób)

szpinak

PRZYGOTOWANIE:

  • mięso drobno kroimy (cieniutkie plasterki), wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i 3 ostrygowego oraz sól, pieprz i cukier, odstawiamy
  • w woku rozgrzewany olej, wrzucamy na niego wyciśnięty czosnek i pokrojoną papryczke chili oraz szpinak, dusimy go dosłownie parę minut i układamy na talerzu
  • na ten sam olej wrzucamy mięso, smażymy parę minut, dodajemy wino ryżowe i płatki chili, odkładamy na szpinak
  • na ten sam olej wrzucamy boczniaki i polewamy octem balsamicznym, po usmażeniu układamy z mięsem i szpinakiem

szpinak

Wino ryżowe jest dość drogie. Zamiast niego można użyć wytrawej wiśniówki.

0