Mój nowy nabytek to wok. Pierwsza potrawa i inwestycja okazała się trafiona. Mięso przyrządza się błyskawicznie, a tłuszcz mniej pryska.
Kuchnia chińska w mojej kuchni została zainspirowana programem BBC. Oczywiście, zgodnie z tytułem okazała się nie dość że łatwa, to jeszcze błyskawiczna do wykonania.
Szczególnie przypadło mi do gustu mięso siekane na drobne kawałeczki, dobrze zamarynowane i króciutko obsmażone na gorącym tłuszczu. Dlatego też postanowiłam użyć tak przygotowanego mięsa jako nadzienia do kebabu.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA (SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB):
Mięso posiekać na drobne kawałki, wymieszać z sosem ostrygowym i sojowym, posłodzić, popieprzyć i odstawić. Rozgrzać tłuszcz. Mięso smażyć dosłownie kilka minut, na koniec dodać wino ryżowe i płatki chili.
PRZYGOTOWANIE WRAPA
Wszystkie składniki zawinąć we wrap i polać odrobiną śmietany.