Kuchnia Indyjska to przyprawy, przyprawy, przyprawy… W czasie gotowania unosi się fantastyczny aromat, a wszystkie składniki właściwie egzotyczne nie są prócz wspomnianych przypraw. Więc tak – przed planowanym gotowaniem potrawy indyjskiej czeka nas mały rajd po sklepach poprzedzony wędrówką po googlu i wikipedii (tudzież słowniku dictionary.pl) w celu stwierdzenia co jest co. Używamy określonego zakresu przypraw. Nasze sklepy też oferują raczej standard. Jednak kuchnia indyjska to trochę więcej. Ale po dokładnym rozeznaniu być może wystarczy nam „zwykły sklep”.
Więc małe podsumowanie. Oto mały przegląd przypraw:
1. Popularne i łatwo dostępne:
2. Mniej znane:
Przyprawy smaży się (na oliwie lub oleju) lub praży (na suchej patelni). Część z nich dodaje się na wstępie gotowania, inne, jak np. Garam Masala na sam koniec.
Prezentowana dziś potrawa – kurczak w szpinaku – to dość prosty i smaczny przepis podejrzany w programie „Indian Food Made Easy”. Oto sposób przyrządzenia:
Smażymy na oliwie zioła:
Dodajemy posiekaną cebulę. Wrzucamy kawałki kurczaka i przecier pomidorowy z czosnkiem. Potem dodajemy kolejne przyprawy:
Na koniec dodajemy jogurt i posiekany szpinak. Gotujemy kolejne 10 – 12 minut.
Przepis w oryginale: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/chickenwithspinach_90047