drukuj

Kuchnia Indyjska: Kurczak z Kokosem

Program „Indian Food Made Easy” z BBC ma jedną niebywałą zaletę: prezentowane przepisy są naprawdę smaczne. Dlatego z zaufaniem przygotowuję kolejną potrawę: kurczaka z kokosem z regionu Karala. A że sam tytuł mówi, że łatwe, nie przeraża mnie wizja porażki. 

Zapach przypraw unosi się jeszcze długo po gotowaniu, ale jest to przyjemny zapach. Użyte dziś przyprawy standardowo w polskiej kuchni używa się do dań słodkich: cynamon, goździki, nie wspominając o kokosie, który raczej jest popularny przy deserach… Wszystkie przyprawy, jak zwykle smażone prostemu daniu (bo w sumie tylko kurczak i cebulka) nadają niesamowity, egzotyczny smak.

zdjęcie potrawy kurczak z kokosem

Więc zacznijmy: najpierw smażymy na oliwie kardamon, cynamon i liście laurowe. Bodajemy posiekaną cebulę. Dodajemy drugą porcję przypraw: imbir, czosnek, chili, liście curry. Czas wrzucić kurczaka. Smażymy go, aż zmięknie, dodajemy wodę i trzecią porcję przypraw: sól, pieprz i garam masala. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. W końcowej fazie dodajemy miąższ kokosa, sok z cytryny i listki kolendry.

zdjęcie potrawy kurczak z kokosem

BBC adresuje swoje programy głównie do mieszkańców Londynu. W Londynie jest targ indyjski, gdzie można kupić wszystko. U nas w Warszawie są sklepy ze smakami świata, ale i tak pewne rzeczy mogą być nieosiągalne. A zwłaszcza, gdy się mieszka w lesie pod Chobotem ;-)

Nie dostałam liści curry, choć przyznam, że nie byłam ostatnio w żadnym super sklepie. Zamiast nasion przypraw (np. kardamonu) używam wersji sproszkowanych. Nie zastosowałam też świeżego kokosa (w BBC sugerowano mrożony miąższ jako zamiennik) – kupiłam po prostu wiórki i wymieszałam z mlekiem kokosowym. Świeży kokos łatwo dostać, ale maszynka do jego wydrążania, to już wyższa szkoła jazdy. Tak więc z przepisu łatwego według BBC robię jeszcze łatwiejszy.

0