drukuj

Kuchnia Indyjska: Tarka Dal

Niby tylko ciecierzyca, a jednak… Tarka dal to danie, na którym można przetestować możliwości smażonych przypraw i potraktować je jako rozgrzewkę przed bardziej zaawansowanymi potrawami indyjskimi. Do zastosowania jako przekąska lub na kolację. Przepis z BBC HD: Indian Food Made Easy, z urodzajnego rejonu Punjab na północy Indii. Więc po kolei. Najpierw smażymy przyprawy, by wyciągnąć ich aromat:

  • na gorącą oliwę wrzucamy kmin rzymski
  • dodajemy posiekaną cebulę
  • dodajemy słupki świeżego imbiru
  • wrzucamy całą papryczkę chili
  • wrzucamy przecier pomidorowy z czosnkiem
  • dodajemy kurkumę
  • dodajemy kolendrę
  • dodajemy garam masala
  • solimy

zdjęcie kuminu

Na koniec wrzucamy ciecierzycę gotowaną 40 minut lub z puszki. Dodajemy liście kolendy lub natkę pietruszki. Specyficzne. Kuchnia pachnie przyprawami przez całą  noc po gotowaniu.

0