Dla mnie kuchnia indyjska stała się naprawdę prosta i osiągalna dzięki Anjum Anand i jej programu Indian Food Made Easy. Wszystkie przepisy okazały się wykonalne, a po zaopatrzeniu domu w przyprawy – praktycznie dostępne bez jakiś większych przygotowań zakupowych.
Niewątpliwie atrakcją dzisiejszej potrawy są własnoręcznie wykonane pierożki w kolorze soczystej żółci, otrzymanej dzięki dodatkowi kurkumy. Szczerze mówiąc, nigdy bym nie uwierzyła, że sama podejmę się wykonania pierożków, ale prezenterka mnie przekonała: to było naprawdę łatwe…
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
pół kilo wieprzowiny (pokrojonej w kostkę)
ziarna musztardy (gorczyca)
duża cebula, posiekana
8 ząbków czosnku, wyciśnietych
kawałek korzenia imbiru, starty
sól
cukier
kolendra (w proszku)
kmin rzymski (w proszku)
Kurkuma (w proszku)
chili (w proszku)
sos pomidorowy
mleko kokosowe
sok z cytryny
garam masala
listki kolendry
SKŁADNIKI NA PIEROŻKI:
1 część mąki kukurydzianej
2 części mąki pszennej
proszek do pieczenia
kurkuma
woda
starty świeży imbir
sól
pieprz
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Mięso należy obsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni i odstawić.
Na tej samej oliwie należy uprażyć gorczycę, a potem kolejno: cebulę, czosnek i imbir, sól, cukier, kolendrę, kmin, kurkumę, chili, na koniec sos pomidorowy. Dusić około 8 minut.
Przygotować pierożki: wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i uformować małe kuleczki.
Do przygotowywanego sosu na patelni dodać mleko kokosowe, sok cytrynowy, wodę. Dusić 5 minut.
Dodać mięso i pierożki i dusić około pół godziny, jednocześnie dodając wodę w razie potrzeby.
Przed zaserwowaniem dodać garam masalę i listki kolendry.