drukuj

Kuchnia Indyjska: Wieprzowina Curry z Pierożkami

Dla mnie kuchnia indyjska stała się naprawdę prosta i osiągalna dzięki Anjum Anand i jej programu Indian Food Made Easy. Wszystkie przepisy okazały się wykonalne, a po zaopatrzeniu domu w przyprawy – praktycznie dostępne bez jakiś większych przygotowań zakupowych.

Niewątpliwie atrakcją dzisiejszej potrawy są własnoręcznie wykonane pierożki w kolorze soczystej żółci, otrzymanej dzięki dodatkowi kurkumy. Szczerze mówiąc, nigdy bym nie uwierzyła, że sama podejmę się wykonania pierożków, ale prezenterka mnie przekonała: to było naprawdę łatwe…

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

  • pół kilo wieprzowiny (pokrojonej w kostkę)
  • ziarna musztardy (gorczyca)
  • duża cebula, posiekana
  • 8 ząbków czosnku, wyciśnietych
  • kawałek korzenia imbiru, starty
  • sól
  • cukier
  • kolendra (w proszku)
  • kmin rzymski (w proszku)
  • Kurkuma (w proszku)
  • chili (w proszku)
  • sos pomidorowy
  • mleko kokosowe
  • sok z cytryny
  • garam masala
  • listki kolendry

SKŁADNIKI NA PIEROŻKI:

  • 1 część mąki kukurydzianej
  • 2 części mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • kurkuma
  • woda
  • starty świeży imbir
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

    

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso należy obsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni i odstawić.
  2. Na tej samej oliwie należy uprażyć gorczycę, a potem kolejno: cebulę, czosnek i imbir, sól, cukier, kolendrę, kmin, kurkumę, chili, na koniec sos pomidorowy. Dusić około 8 minut.
  3. Przygotować pierożki: wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i uformować małe kuleczki.
  4. Do przygotowywanego sosu na patelni dodać mleko kokosowe, sok cytrynowy, wodę. Dusić 5 minut.
  5. Dodać mięso i pierożki i dusić około pół godziny, jednocześnie dodając wodę w razie potrzeby.
  6. Przed zaserwowaniem dodać garam masalę i listki kolendry.
0