drukuj

Kuchnia Indyjska: Wrap z Kurczakiem z Pieca Tandoor

Fajny przepis (według Anjum Anand) – bo bez smażenia, tylko z pieczeniem. I tu dochodzimy do sedna sprawy. Indyjskie potrawy są gotowane w piecu tandoor. Jak zastąpić piec tandoor piekarnikiem? Sprawdzam w googlu, tysiące stron… Każdy ma jakiŚ pomysł, ale jak widać, po prostu trzeba spróbować. Chyba najpraktyczniej rozłożyć kawałki kurczaka na blasze lub nawet w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika mocno rozgrzanego i zapiekać, aż …uznamy, że juz gotowe.

Mięso należy przygotować dzień wcześniej: umieścić w marynacie. Potem upiec i zawinąć w tortillę dodając zieloną sałatę, pomidora i cebulę. Oto przepis:

         

Składniki marynaty:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • garam masala
  • kumin
  • nasiona kolendry
  • nasiona kopru włoskiego
  • czarny pieprz
  • oliwa
  • liście kolendry
  • chili
  • sok z cytryny
  • sól

Mięso:

  • 400 g kurczaka pociętego na małe kawałki
  • masło do zapiekania

Serwowanie:

  • tortille (5-6)
  • pół cebuli
  • pomidory
  • zielona sałata

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki marynaty należy zmiksować i wymieszać z kawałkami kurczaka oraz zostawić na noc w lodówce
  • gotowego kurczaka upiec w piekarniku
  • tortille podgrzać w piekarniku, nałożyc na nie mięso i warzywa i złożyć, serwować z jogurtem bądź wybranym chutney
0