drukuj

Kulki Chlebowe i 3 Pesto

Co jest jeszcze smaczniejsze niż pizza? Odpowiedź brzmi: kulki chlebowe z ciasta na pizzę. Podawane jeszcze ciepłe, prosto z pieca (czyli piekarnika w domowym wydaniu). A jako dodatek wszystko, co najlepsze. A więc 3 x pesto. Pesto ze świeżej bazylii, pesto z suszonych pomidorów i pesto z oliwek. A na dokładkę masło czosnkowe…

zdjęcie pesto     zdjęcie pesto

Prosty pomysł na spotkanie z gośćmi, których lubimy.

Najpierw przygotujmy pesto. 

  1. z bazylii: trzeba ją posiekać i zalać oliwą extra virgin, na porcję dla 4-5 osób potrzebna nam będzie cały krzaczek, jaki kupuje sie w sklepie
  2. z oliwek: mogą być czarne lub zielone, także trzeba je posiekać i zalać oliwą extra virgin
  3. z suszonych pomidorów: należy je drobno pokroić i zalać oliwą, w której były przechowywane
  4. masło czosnkowe: trzeba wycisnąć czosnek i zmiksować z masłem

oliwki     czosnek     bazylia

Wszystkie pesto powinny troszkę odczekać przed podaniem.

pesto oliwkowe     pesto pomidorowe     pesto bazyliowe

W tym czasie przygotowujemy kulki chlebowe. Przepis na ciasto jest taki sam, jak na pizzę.

Ciasto na jedną pizzę czyli około 15 kulek:

  • 200 gram mąki
  • 20 gram drożdzy
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki soli, szczypta cukru

kulki chlebowe     kulki chlebowe     kulki chlebowe

Ciasto robić ręcznie. Wszystko wymieszać. Drożdze pokruszyć w wodzie. Mieszać okrągłym ruchem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować kulki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 15 minut. Kulki muszą się apetycznie zarumienić.

zdjęcie nakrytego stołu

Wszystko podawać, jak zwykle, z dobrym winem. Tym razem może włoskim?…

0