drukuj

Kura Curry Coco

Curry to mieszanka przypraw. Ma piękny, żółty kolor dzięki obecności szafranu. Fajnie barwi całe potrawy i dodaje nutę orientu. Pasta curry to natomiast dodatek do potraw, który zawiera curry i jeszcze inne aromatyczne składniki. Jest bardzo ostra (zawiera chili), trzeba ostrożnie ją stosować. 

zdjęcie kurczaka curry

Kurczak w curry z mlekiem kokosowym to dość szybka potrawa. Trzeba przygotować:

  • filet z kurczaka
  • pędy bambusa
  • mleko kokosowe
  • sos sojowy
  • curry
  • pastę curry
  • chili
  • olej do smażenia
  • makaron sojowy lub ryż

zdjęcie produktów do kurczaka curry

Najpierw smażymy przyprawy. Smażenie wydobywa z nich aromat. Wrzucamy na rozgrzany olej curry oraz pastę curry i ewentualnie chili. Na podsmażone przyprawy wrzucamy kurczaka pokrojonego na małe kawałki. Na sam koniec smażenia dodajemy mleko kokosowe i pędy bambusa. 

zdjęcie makaronu sojowego

Jako dodatek pasuje ryż, choć dobrym pomysłem jest także makaron sojowy.

0