drukuj

Kurczak Chilli z Orzechami Nerkowca

Składniki:

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 400g kawałków kurczaka (wielkości 2 cm x 2 cm)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • olej roślinny
  • 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
  • 1 łyżeczka bean paste (do kupienia w Asian House)
  • 1 posiekana papryczka chilli
  • łyżka wina ryżowego lub cherry
  • 100g orzechów nerkowca
  • 2 dymki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sok z połowy lemonki

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę z wodą i przyprawą 5 smaków. Masę w misce wymieszać z kawałkami kurczaka.
  • Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju. Gdy jest rozgrzany wrzucić: pieprz seczuański, bean paste, i chilli i smażyć przez 30 sekund. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 30 sekund. Dodać wino ryżowe. Smażyć 3-4 minuty.
  • Dodać orzechy, smażyć minutę.
  • Dodać pokrojone dymki i smażyć minutę.
  • Dodać sos sojowy i sok z lemonki.
  • Serwować z ryżem.
0