drukuj
Kurczak orientalny ze szparagami i czarnym ryżem
Składniki:
- kurczak (pierś) pokrojony w kawałki o wielkości mniej więcej 2×2 cm
- pęczek szparagów, obranych i pokrojonych w kawałki o długości 3-4 cm
- świeży starty imbir
- wyciśnięty czosnek (3-4 ząbki)
- dymka – oddzielnie pocięte cebulki na drobne krążki i szczypior pokrojony na dość grube kawałki
- olej kokosowy do smażenia
- przyprawa – pasta z papryki sambal oelek (łyżeczka)
- sok z jednej cytryny
- sól
- cukier, miód lub ksylitol – do smaku
Sposób przyrządzenia:
- na patelni rozgrzać olej
- w pierwszej kolejności smażyć: cebulę, imbir i czosnek, potem szparagi
- dodać mięso na patelnię
- doprawić: pastą z papryki, sokiem z cytryny, solą, cukrem
- dodać szczypior
- serwować z czarnym ryżem