drukuj

Kurczak orientalny ze szparagami i czarnym ryżem

Składniki:

  • kurczak (pierś) pokrojony w kawałki o wielkości mniej więcej 2×2 cm
  • pęczek szparagów, obranych i pokrojonych w kawałki o długości 3-4 cm
  • świeży starty imbir
  • wyciśnięty czosnek (3-4 ząbki)
  • dymka – oddzielnie pocięte cebulki na drobne krążki i szczypior pokrojony na dość grube kawałki
  • olej kokosowy do smażenia
  • przyprawa – pasta z papryki sambal oelek (łyżeczka)
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • cukier, miód lub ksylitol – do smaku

Sposób przyrządzenia:

  • na patelni rozgrzać olej
  • w pierwszej kolejności smażyć: cebulę, imbir i czosnek, potem szparagi
  • dodać mięso na patelnię
  • doprawić: pastą z papryki, sokiem z cytryny, solą, cukrem
  • dodać szczypior
  • serwować z czarnym ryżem
0