drukuj

Kurczak w Karmelu

Jak upiec kurczaka wykwintnie i …zupełnie inaczej? Bardzo lubię przepis zainspirowany przepisem Zofii Nasierowskiej z książki „Fotografia Smaku”.  Tylko dodaję jeszcze suszone owoce, jest bardziej słodko. Oto moja wersja.

zdjęcie przygotowywania karmelu

W naczyniu do zapiekania układam nóżki kurczaka. Na patelni smażę karmel (wykonuję go z cukru: cukier po prostu wrzucam na patelnię i podgrzewam bacznie obserwująć, aby się nie przypalił, po kilku minutach zamienia się w płynną, brązową masę, przygotowanie karmelu na zdjęciu powyżej). Do płynnego karmelu dodaję do masło (musi się roztopić), czosnek i vegetę, wszystko mieszam na jednolitą masę. W ten sposób powstaje sos. Gotowym sosem karmelowym polewam kurczaka. Muszę to zrobić natychmiast, bo karmel szybko zastyga. Nie przejmuję się, czy kurczaka polałam równomiernie – w czasie pieczenia karmel roztopi się ponownie i wtedy poobracam kawałki kurczaka tak, aby całe były obtoczone w sosie. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni i piekę, często obracając kawałki kurczaka. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia dodaję suszone owoce.

    

Składniki dla 4 osób:

  • 12 pałek z kurczaka
  • 8 łyżeczek cukru
  • 8 łyżeczek vegety
  • 8 łyżeczek masła (tak mniej więcej)
  • 8 wyciśniętych ząbków czosnku

Dobrze smakuje z kiszonymi ogórkami lub kapustą lub mizerią. Danie jest dość słodkie więc warto dobrać kwaśne lub wytrawne dodatki.

0