drukuj
Kurczak w Słodko Kwaśnym Sosie Grzybowym
Porcja na dwie osoby:
- około 400 – 500 g piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paski
- 1 cebula pocięta w piórka lub dymka
- suszone prawdziwki lub inne grzyby (wcześniej namoczone), pocięte w paski
- 1 ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki miodu bądź cukru brązowego
- papryczka chilli bądź pasta opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- podsmażyć kurczaka na niewielkiej ilości oliwy, zdjąć z patelni i odstawić
- na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i chilli, dodać miód (lub cukier), rozpuścić, dodać sos sojowy i ocet, dodać grzyby
- podsmażyć 2 minuty w tej konfiguracji, dolać wodę, w której były namoczone grzyby, dusić, aż do uzyskania konsystencji sosu
- jak sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać kurczaka i podgrzać przez około 2 minuty
- na koniec dodać szczypior od dymki
- serwować z ryżem basmati