drukuj

Kurczak w Słodko Kwaśnym Sosie Grzybowym

Porcja na dwie osoby:

  • około 400 – 500 g piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paski
  • 1 cebula pocięta w piórka lub dymka
  • suszone prawdziwki lub inne grzyby (wcześniej namoczone), pocięte w paski
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki miodu bądź cukru brązowego
  • papryczka chilli bądź pasta opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • podsmażyć kurczaka na niewielkiej ilości oliwy, zdjąć z patelni i odstawić
  • na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem i chilli, dodać miód (lub cukier), rozpuścić, dodać sos sojowy i ocet, dodać grzyby
  • podsmażyć 2 minuty w tej konfiguracji, dolać wodę, w której były namoczone grzyby, dusić, aż do uzyskania konsystencji sosu
  • jak sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać kurczaka i podgrzać przez około 2 minuty
  • na koniec dodać szczypior od dymki
  • serwować z ryżem basmati
0