drukuj
Kurczak w Tempurze ze Słodkim Sosem Chili
SKŁADNIKI:
- 600 – 700 g kawałków kurczaka bez kości
- 2 białka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SOS CHILI:
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- kawałek imbiru, starty
- chili, przyprawa lub posiekana papryczka
- 6 łyżek słodkiego sosu chili
- 1 łużka sosu sojowego light
- sok z lemonki
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
PRZYGOTOWANIE
- z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i popieprzonego
- usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić
- wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z lemonki
- do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę