drukuj

Kurczak w Tempurze ze Słodkim Sosem Chili

SKŁADNIKI:

  • 600 – 700 g kawałków kurczaka bez kości
  • 2 białka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

SOS CHILI:

  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • kawałek imbiru, starty
  • chili, przyprawa lub posiekana papryczka
  • 6 łyżek słodkiego sosu chili
  • 1 łużka sosu sojowego light
  • sok z lemonki
  • pęczek natki pietruszki lub kolendry

PRZYGOTOWANIE

  • z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i popieprzonego
  • usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić
  • wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z lemonki
  • do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę
0