Jeden z moich ulubionych przepisów. Zawsze robi furorę, gdy zapraszam gości. Kosztuje trochę pracy, więc jeśli robię przyjęcie wszystkie składniki przygotowuję dzień wcześniej. Wtedy jest idealnie: wystarczy przed przybyciem gości zapiec, więc praktycznie zero wysiłku.
Czasem szykuję to danie nawet na święta. Wtedy obsmażam mięso i cebulę kilka dni wcześniej i zamrażam, by w święta po prostu wyjąć, posmarować śmietaną i zapiec, jednocześnie nie słaniając się na nogach z przemęczenia.
SKŁADNIKI:
Kawałki kurczaka doprawiam, obtaczam w jajku, mące i smaże na oleju. Pod koniec smażenia na patelnię wlewam wino i duszę, aż zgęstnieje.
Na drugiej patelni smaże na oleju cebulę pokrojoną w krążki. Gdy już zmięknie także dodaję wino i duszę, aż sos zgęstnieje.
W naczyniu do zapiekania układam kurczaka, a na nim cebulę. Można ułożyć kilka warstw: kurczak – cebula – kurczak – cebula itd. Na wierzchu umieszcam śmietanę.
Zapiekam około pół godziny.
Podaję z ziemniakami i jakąś prostą surówką, może być sama rukola lub sałata z winagretem, mizeria lub po prostu kiszone ogórki lub kapusta.