drukuj

Kurczak w Winie

Jeden z moich ulubionych przepisów. Zawsze robi furorę, gdy zapraszam gości. Kosztuje trochę pracy, więc jeśli robię przyjęcie wszystkie składniki przygotowuję dzień wcześniej. Wtedy jest idealnie: wystarczy przed przybyciem gości zapiec, więc praktycznie zero wysiłku.

Czasem szykuję to danie nawet na święta. Wtedy obsmażam mięso i cebulę kilka dni wcześniej i zamrażam, by w święta po prostu wyjąć, posmarować śmietaną i zapiec, jednocześnie nie słaniając się na nogach z przemęczenia.

SKŁADNIKI:

  • kawałki piersi kurczaka (pokroiłam je na paski około 2-6 cm), około 1 kg
  • 1 kg cebuli (może być nawet więcej)
  • 1 śmietana 18%
  • sól, pieprz, chili
  • mąka
  • jajko lub dwa
  • wino, powinno być białe, ale z czerwonym też jest OK, zawsze go dodaję dużo, nawet butelkę ;-)

Kawałki kurczaka doprawiam, obtaczam w jajku, mące i smaże na oleju. Pod koniec smażenia na patelnię wlewam wino i duszę, aż zgęstnieje.

Na drugiej patelni smaże na oleju cebulę pokrojoną w krążki. Gdy już zmięknie także dodaję wino i duszę, aż sos zgęstnieje.

W naczyniu do zapiekania układam kurczaka, a na nim cebulę. Można ułożyć kilka warstw: kurczak – cebula – kurczak – cebula itd. Na wierzchu umieszcam śmietanę.

Zapiekam około pół godziny.

Podaję z ziemniakami i jakąś prostą surówką, może być sama rukola lub sałata z winagretem, mizeria lub po prostu kiszone ogórki lub kapusta.

0