drukuj

Lazania z Dynią i Szynką Parmeńską

Kiedyś nie miałam zaufania do dań z dynii. Nie miałam też pomysłu, a przepisy, które znajdowałam, przerażały mnie czasochłonnością. Pierwszym odkryciem była dynia marynowana u mojej babci. A potem zupa krem u mojej mamy. Więc zaufanie, co do smaku się pojawiło.

W tym roku w celach dekoracyjnych nabyłam chyba z 10 dyń. Zabawa na całą jesień i zimę. Dużo zamarynowałam, ale gdy spiżarka się zapełniła pozostało poszukiwanie innych pomysłów. Tym razem okazał się pomocny portal kwestiasmaku.com, gdzie autorka wykazuje się nieograniczoną fantazją w łączeniu niestandardowych smaków.

SKŁADNIKI:

  • płaty lazanii na 3 warstwy
  • pieczona dynia (około pół małej lub ćwierć dużej), małe kawałki należy piec polane olliwą przez około pół godziny
  • serek mascarpone
  • śmietana
  • tarty żółty ser
  • szynka parmeńska
  • szałwia usmażona na maśle

WYKONANIE:

  • płaty lazanii obgotować (po około 1-2 minuty)
  • z dynii, mascarpone i śmietany zrobić masę, odrobinę śmietany zostawić do posmarowania wierzchu
  • w naczyniu do zapiekania ułożyć: płaty lazanii, masę dyniową, plastry szynki parmeńskiej, listki szałwii, przykryć warstwą płatów lazanii i na nich powtórzyć ten sam układ: masa, szynka, szałwia, lazania
  • wierzch posmarować śmietaną i ozdobić listkami szałwii
  • zapiekać aż się zarumieni
0