drukuj

Lazania z Sosem Bolońskim

Któż nie lubi pewniaków z włoskiej kuchni? Lazania z sosem bolońskim to pewniak i klasyka. Podaję swój własny przepis, dość prosty, bo nie lubię komplikować.

Sposób na sukces to płaty lazani prawidłowo obgotowane i dużo pomidorów w sosie. Na opakowaniach lazani czasami widnieje instrukcja, że serwować bez obgotowywania. To ryzykowne. Ranciki często wtedy pozostają twarde i surowe. Więc choć to niesie za sobą pewną trudność najlepiej obgotowywać płat po płacie, po około 1 minucie w garnku z osolonym wrzątkiem. Pomocna będzie płaska durszlakowa łyżka, dzięki której przeniesiemy rozłożone płaty na talerz lub papierowy ręcznik.

SKŁADNIKI:

  • płaty lazani (na trzy warstwy, trzeba surowe ułożyć w naczyniu do zapiekania, aby określić, ile będzie potrzebne)
  • mięso mielone (około pół kilo)
  • 2 cebule posiekane
  • czosnek (wyciśnięty)
  • sos pomidorowy lub pulpa (lub oba składniki)
  • oregano, majeranek, zioła prowansalskie
  • tarty żółty ser

PRZYGOTOWANIE:

  • płaty makaronu obgotować po 1 minucie
  • na oliwie przeszklić cebulę, dodać mięso, czosnek, przyprawy, sos pomidorowy, dusić wszystko około 20 minut
  • dół naczynia do zapiekania wyłożyć płatami lazani, nałożyć połowę nadzienia, ułożyć drugą warstwę płatów, resztę nadzienia i przykryć trzecią warstwą, wierzch obsypać serem
  • zapiekać, aż ser na wierzchu się zarumieni
0