drukuj
Leśny Mech Grzegorza
SKŁADNIKI:
- szpinak mrożony 450g (drobno siekany, nie w liściach)
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany 30%
- 2 śmietan – fixy
- cukier waniliowy
- owoce granatu do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
- rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody
- miksujemy jajka z cukrem i dodajemy olej
- wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
- dodajemy szpinak i mieszamy łyżką
- wlewamy do formy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (aż do uzyskania efektu „suchego patyczka”)
- po wystudzenia ścinamy nożemy wierzch i rozdrabniamy na talerzyku
- ubijamy śmietanę wraz ze śmietan – fixami, można do smaku dodać cukru pudru
- śmietanę rozprowadzamy po wierzchu ciasta, posypujemy okruszkami i owocami granatu