Łosoś, rucola, oliwki, gruszka. I aromatyczne przyprawy. Prosta i szybka potrawa, jak lubię.
Jak wydobyć z pieczonego łososia smak? Tajemnica tkwi w zalewie. Oto ona: tarty imbir, czosnek, miód, sos sojowy, oliwa. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i gotową zalewą natrzeć kawałki ryby.
Możemy jeszcze przygotować sos do podania z gotową rybą. Dobrym pomysłem jest wykonanie sosu na bazie mleka kokosowego.
Składniki sosu:
Przyprawy należy podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Ostrożnie dodawać pastę curry i chili, gdyż są ostre. Do smażonych przypraw dodać mleko kokosowe i imbir.
Dobre towarzystwo dla łososia to rucola, gruszka i oliwki. Im też się należy smaczny sos. Polecam taki:
Łososia i dodatki – rucolę, gruszkę pokrojoną w plastry oraz oliwki – ładnie ułożyć na talerzu. Rucolę skropić sosem mandarynkowym. Oliwki najlepiej pasuja naturalnie ciemne, najlepiej sprzedawane na wagę.