drukuj

Łosoś Pieczony z Imbirem

Łosoś, rucola, oliwki, gruszka. I aromatyczne przyprawy. Prosta i szybka potrawa, jak lubię.

Jak wydobyć z pieczonego łososia smak? Tajemnica tkwi w zalewie. Oto ona: tarty imbir, czosnek, miód, sos sojowy, oliwa. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i gotową zalewą natrzeć kawałki ryby.

    

Możemy jeszcze przygotować sos do podania z gotową rybą. Dobrym pomysłem jest wykonanie sosu na bazie mleka kokosowego.

Składniki sosu:

  • curry
  • pasta curry
  • papryka chili
  • tarty imbir
  • mleko kokosowe

          zdjęcie sos do łososia     zdjęcie sosu do łososia

Przyprawy należy podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Ostrożnie dodawać pastę curry i chili, gdyż są ostre. Do smażonych przypraw dodać mleko kokosowe i imbir.

Dobre towarzystwo dla łososia to rucola, gruszka i oliwki. Im też się należy smaczny sos. Polecam taki:

  • sok z mandarynki
  • oliwa extra virgin
  • ocet winny
  • miód (troszkę)

zdjęcie gruszki

Łososia i dodatki – rucolę, gruszkę pokrojoną w plastry oraz oliwki – ładnie ułożyć na talerzu. Rucolę skropić sosem mandarynkowym. Oliwki najlepiej pasuja naturalnie ciemne, najlepiej sprzedawane na wagę.

0