drukuj

Makaron Seczuański

Kuchnię chińską pozanajemy według BBC. Motyw przewodni: dania przyrządza się bardzo szybko. I faktycznie – smażenie to chwila. Ale obieranie i siekanie produktów – to już była cała godzina…

Smażenie w woku jest super (o ile ma się porządny, sprawny okap ;-). Ma w sobie coś ze spektaklu. Wrzucamy na rozgrzany olej monotonnie przygotowywane składniki, wszystko skwierczy i za chwilę – gotowe.

SKŁADNIKI:

  • wyciśnięty czosnek i stary imbir
  • grzyby (suszone, obgotowane, pokrojone w paski)
  • marchewka pokrojona w słupki
  • boczek (pokrojony na małe kawałki)
  • ugotowana pierś kurczaka (pokrojona na małe kawałki)
  • makaron (ugotowany)
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • chili
  • wino ryżowe (w zastepstwie może być wiśniówka)
  • sos ostrygowy
  • cebulka dymka (drobno pokrojona)
  • 2 jajka

Wszystkie składniki, wcześniej przygotowane, należy wrzucać do woka na rozgrzany olej w kolejności, w jakiej są wymienione.

0