drukuj
Makowiec
SKŁADNIKI (MAK):
- pół kilo maku
- bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
- 25 g masła
- 2-3 żółtka
- miód (pół szklanki)
- cukier do smaku
- piana z 3-4 białek
SKŁADNIKI (CIASTO):
- 10 dkg drożdży
- 1 kg mąki
- 25 dkg masła
- 10 żółtek
- szklanka cukru
- ponad 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE (MAK):
- sparzyć wodą lub mlekiem i krótko zagotować w rondelku
- zostawić na noc
- wyłożyć na sitko i odcedzić
- przekręcić w maszynce 2-3 razy
- dodać 2-3 żółtka
- dodać roztopione masło (25 g, pół ćwiartki)
- dodać pół szklanki miodu i cukier do smaku
- wystudzić i wymieszać z pianą z 3-4 białek
- dodać bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową
PRZYGOTOWANIE (CIASTO):
- mąkę przesiać na dużą miskę
- drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem (ile wejdzie) oraz łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki
- w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozrobione drożdże i przykryć mąką
- gdy urosną dodać mleko, roztopione masło i kogel mogel (10 żółtek plus szklanka cukru) i zagnieść ciasto
FINAŁ:
- podane proporcje są na 2 makowce oraz jedno ciasto drożdżowe
- ciasto podzielić, rozwałkować, nałożyć mak i zwinąć
- piec, aż się wierzch zarumieni