drukuj

Makowiec

SKŁADNIKI (MAK):

  • pół kilo maku
  • bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa
  • 25 g masła
  • 2-3 żółtka
  • miód (pół szklanki)
  • cukier do smaku
  • piana z 3-4 białek

SKŁADNIKI (CIASTO):

  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki
  • 25 dkg masła
  • 10 żółtek
  • szklanka cukru
  • ponad 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE (MAK):

  • sparzyć wodą lub mlekiem i krótko zagotować w rondelku
  • zostawić na noc
  • wyłożyć na sitko i odcedzić
  • przekręcić w maszynce 2-3 razy
  • dodać 2-3 żółtka
  • dodać roztopione masło (25 g, pół ćwiartki)
  • dodać pół szklanki miodu i cukier do smaku
  • wystudzić i wymieszać z pianą z 3-4 białek
  • dodać bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową

PRZYGOTOWANIE (CIASTO):

  • mąkę przesiać na dużą miskę
  • drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem (ile wejdzie) oraz łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki
  • w mące zrobić dołek, umieścić w nim rozrobione drożdże i przykryć mąką
  • gdy urosną dodać mleko, roztopione masło i kogel mogel (10 żółtek plus szklanka cukru) i zagnieść ciasto

FINAŁ:

  • podane proporcje są na 2 makowce oraz jedno ciasto drożdżowe
  • ciasto podzielić, rozwałkować, nałożyć mak i zwinąć
  • piec, aż się wierzch zarumieni
0