SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na ok. minutę. Po tym czasie zlać wodę i obrać migdały ze skórki.
2. ¾ migdałów zemleć (resztę odłożyć) , dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i likierem. Przez chwilę ucierać masę w misce drewnianą pałką.
3. Masę przełożyć do rondelka, ustawić na małym ogniu i dalej ucierać, aż zacznie odstawać od ścianek rondelka.
4. Przełożyć masę na wilgotną ściereczkę, zawinąć i pozostawić na dobę.
5. Następnego dnia masę zagnieść, urywać małe kawałki i formować nieduże kuleczki, wkładając do środka po jednym obranym migdale. Gotowe kuleczki marcepanowe obtaczać w kakao.
Takie kuleczki można podać na deser lub zapakować do ozdobnego pudełka i zrobić z nich prezent.
Życzę smacznego
Bogdan Hryniszyn