Lubię makaron zapiekamy z mieszanką ricoty, mozarelli, ementalera i bazylii w różnych wersjach. Lubię delikatny smak całości oraz jak ramciki makaronu są zapieczone na chrupiącą. Zapiekanka z użyciem muszelek jest bardziej czaochłonna niż inne – w końcu każdą muszlę trzeba napełnić serem, ale wygłada też ładniej i można ją spokojnie zaserwować gościom. Zwłaszcza czerwony pomidorowy dywan, na którym leżą muszle ma prawdziwą klasę!
SKŁADNIKI:
makaron muszle
opakowanie ricotty
250 gram tartej mozarelli
150 gram tartego ementalera
liście bazylii
sos pomidorowy
suszone bazylia i oregano
PRZYGOTOWANIE:
muszle gotuję al dente
mieszam ricottę z mozarellą i bazylią i tak przygotowaną masą napełniam muszle
na dno naczynia do zapiekania nakładam sos pomidorowy i suszone zioła: bazylię i oregano
na sosie pomidorowym układam muszle i posypuję je tartym ementalerem