drukuj

Muszle z Serami i Bazylią

Lubię makaron zapiekamy z mieszanką ricoty, mozarelli, ementalera i bazylii w różnych wersjach. Lubię delikatny smak całości oraz jak ramciki makaronu są zapieczone na chrupiącą. Zapiekanka z użyciem muszelek jest bardziej czaochłonna niż inne – w końcu każdą muszlę trzeba napełnić serem, ale wygłada też ładniej i można ją spokojnie zaserwować gościom. Zwłaszcza czerwony pomidorowy dywan, na którym leżą muszle ma prawdziwą klasę!

muszle z serem

SKŁADNIKI:

  • makaron muszle
  • opakowanie ricotty
  • 250 gram tartej mozarelli
  • 150 gram tartego ementalera
  • liście bazylii
  • sos pomidorowy
  • suszone bazylia i oregano

muszle z serem

PRZYGOTOWANIE:

  • muszle gotuję al dente
  • mieszam ricottę z mozarellą i bazylią i tak przygotowaną masą napełniam muszle
  • na dno naczynia do zapiekania nakładam sos pomidorowy i suszone zioła: bazylię i oregano
  • na sosie pomidorowym układam muszle i posypuję je tartym ementalerem
  • zapiekam, aż makaron się zarumieni
0