drukuj

Muszle ze Szpinakiem i Fetą

Makaron wielkie muszle. Malownicza zabawa. Sos pomidorowy to czerwony dywan. Dla kontrastu zielony szpinak. Wykonanie proste, choć nakładanie szpinaku do muszelek dość żmudne. Ale efekt wart zachodu. Najważniejsze jest doprawienie szpinaku. Smażę go na cebuli z dodatkiem czosnku i ziół. Choć nie lubię smażenia, to tak jest niestety najsmaczniej…

    

Składniki:

  • makaron muszle
  • szpinak
  • ser feta
  • cebula
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • sos pomidorowy
  • tarty ementaler (lub inny ser)

    

Sposób przygotowania:

  • Muszle. Obgotowuję al dente.
  • Masa szpinakowa. Na oliwie smaże posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Wrzucam szpinak. Na koniec dodaję czosnek, przyprawy i ser feta.
  • Pieczenie. Muszle napełniam szpinakiem (przy pomocy małej łyżeczki). Na dno naczynia nakładam sos pomidorowy, na którym umieszczam muszle. Całość posypuję tartym żółtym serem. Zapiekam, aż wierzch się zarumieni w temperaturze 180 stopni.
0